7keer7 moet katholieker en protestantser - Nieuw Wij (2024)

Wat moet het christendom achter zich laten en wat moet het meenemen naar de toekomst? Met deze vraag in het achterhoofd brainstormde het project 7keer7 een ‘nieuw soort christendom’ in elkaar. Zeven ontmoetingen, zeven speeches van zeven minuten door zeven verschillende mensen met zeven verschillende al-dan-niet-kerkelijke achtergronden.

Ik zal het maar eerlijk toegeven: ik heb 7keer7 met belangstelling gevolgd en ik had al snel een zwak voor de openheid, de oprechtheid en de dynamiek van het project. Je zou veel Kerken en kerken eenzelfde spirit en eerlijkheid toewensen in hun zoeken naar toekomst voor de boodschap van het evangelie.

Natuurlijk moest ik daarbij denken aan de oproep van paus Franciscus om ‘niet bang te zijn’ om kerkelijke gewoonten, normen en voorschriften, ‘waarvan enkele diep zijn geworteld in de loop van de geschiedenis’, maar die niet meer de dienst bewijzen die ze ooit hadden, ‘te herzien’ (Evangelii Gaudium, document over de verkondiging van het evangelie in de wereld van vandaag, naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2012 over de nieuwe evangelisatie).

‘Gewone gelovigen’

7keer7 hanteerde een vorm van modern brainstormen, waarbij de kerkelijke ambtsdragers en/of theologen niet zowel het eerste als ook het laatste woord hebben. Het is een weldadig geluid in een nog vaak te starre kerkelijke wereld. Sensus fidelium, de geloofszin of geloofsintuïtie van de gelovigen, noemen we dat in de katholieke traditie: ook de ‘gewone gelovigen’ (nare katholieke term) zijn immers dragers van het christelijk geloof, ontvangers van de Heilige Geest. Hun stem behoort tot de stem van de kerk die niet tot de hiërarchie of de ambtsdragers versmald kan worden.

De rooms-katholieke traditie heeft de ‘stem des volks’ eeuwenlang te zeer buiten de deur weten te houden, behalve als het om mariale (of anderssoortige) piëteit ging. John Henry Newman, de bekeerde anglicaan die in 1846 rooms-katholiek priester werd en door paus Benedictus XVI is zaligverklaard, pleitte reeds voor een grotere inbreng van ‘gewone gelovigen’ in de Kerk, ook wanneer het om dogmatische zaken ging. Onder het huidige pontificaat van paus Franciscus lijkt langzaam en voorzichtig ook naar concrete vormen van deze inbreng gezocht te worden.

Leergezag

Maar er kleven twee gevaren aan dit soort processen. De kerk van Christus kan natuurlijk geen simpele of simplistische democratie worden waar de mooiste prater of de grootste schreeuwer te gemakkelijk zijn of haar gelijk dreigt te krijgen. Dit soort complexe processen moeten gestuurd, begeleid en theologisch onderbouwd worden, en dat hebben we eigenlijk nog niet of nauwelijks geleerd. Binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft het leergezag, paus en bisschoppen, deze taak. Dit leergezag moet de leer van het christendom niet alleen beschermen, maar haar ook uitleggen, en wel in een dubbele betekenis van het woord: zowel verklaren als tot ontwikkeling en groei brengen. In dit proces heeft zij niet alleen een onderrichtende, maar ook een ‘coachende’ rol.

Het tweede gevaar is dat het één grote warboel van meningen en uiteenlopende opvattingen wordt, waar nauwelijks nog een gezamenlijke noemer in is te vinden, of waar de kleinst mogelijke noemer de norm wordt. De rooms-katholieke traditie heeft een eeuwenlange ervaring met het bij elkaar houden van grote diversiteit en ook hierin is het leergezag van groot belang. Ook hier begeleidt het, initieert, geeft grenzen aan en laat de Geest waaien waar Hij wil.

Katholieker

In die zin is 7keer7 wat mij betreft niet katholiek genoeg. Het is niet in staat om ‘de kerk van Christus’ te denken, maar slechts los van elkaar staande christelijke gemeenschappen, gemeenschapjes of individuen. Zoals Benedictus XVI opmerkte, bestaat inderdaad nog steeds binnen de R.K. Kerk hier en daar de neiging om ‘de kerk eenzijdig met de hiërarchie te vereenzelvigen, daarbij de gezamenlijke verantwoordelijkheid en zending van het Volk Gods, dat we samen in Christus zijn, vergetend’. De kerk is niet in eerste instantie instituut of organisatie. In die zin is terechte kritiek van 7keer7 heilzaam, wenselijk en dienstbaar.

Gemeenschap

Maar met de oproep om dan maar ‘met de kerk te stoppen’ geeft 7keer7 blijk van haar eigen onbegrip van wat kerk nu feitelijk is of hoort te zijn: gemeenschap (communio, koinonia) met God, in Christus, door de Geest. Gemeenschap met elkaar en voor en met de wereld. Een oude in Frankrijk levende Nederlandse monnik zei me ooit: ‘Het probleem met Nederlandse christenen is, dat ze de kerk niet als mysterie kunnen denken’. In eerste instantie is kerk namelijk niet een sociologisch of organisatorisch gegeven, maar geloofsgeheim. 7keer7 mag wel wat katholieker. Maar 7keer7 is me ook niet protestants genoeg. Met vreugde heb ik de oproep gelezen om stil te worden. Deze ‘vraag naar mystiek’ (zoals een van de organisatoren het duidde) is een van de belangrijkste aandachtspunten voor het christendom in het derde millenium. De protestantse traditie is een sprekende traditie, en is daar vast in doorgeschoten. Maar wanneer ik dan in alle geboden en verboden die uit die zeven avonden zijn gedestilleerd, niet één enkele keer een verwijzing naar de Bijbel lees, dan vrees ik dat men het kind met het badwater heeft weggegooid.

Het lezen van de Schrift is soms lastig voor ons als moderne mensen. Maar de Schrift is onze enige toegang tot Christus. ‘De Schriften niet kennen, is Christus niet kennen’, zei de kerkvader Hieronymus. Dat gold toen, maar ook nu. Dat is een grote en moeilijke, maar mooie opdracht. Zonder de Schrift geen Christus; zonder Christus geen christendom.

Diepte in

7keer7 moet door wat mij betreft. Maar het moet de diepte in. De boel is flink wakkergeschud, en dat is veel waard, en dat is nog niet ten einde. Maar hier kan het niet bij blijven. Mag ik als leestip de ‘apostolische exhortatie’, de pauselijke brief Evangelii Gaudium (‘de vreugde van het evangelie’) van paus Franciscus aanbevelen?

Daarin spoort hij aan om als kerk naar buiten te treden, nieuwe paden te betreden, de ontmoeting aan te gaan. Net als 7keer7 schudt hij de kerk flink op wanneer hij schrijft: ‘Ik herhaal hier voor heel de Kerk wat ik vele malen heb gezegd tegen de priesters en leken van Buenos Aires: ik geeft de voorkeur aan een kerk die gekneusd, gewond en vuil is, omdat zij langs de straten is uitgetrokken, boven een kerk die ziek is, omdat zij gesloten is en uit gemakzucht zich vastklampt aan eigen zekerheden. Ik wil geen kerk die zich erom bekommert het middelpunt te zijn en uiteindelijk opgesloten raakt in een wirwar van obsessies en procedures. (…) Ik hoop dat we meer dan door de angst om fouten te maken worden bewogen door de angst ons op te sluiten in de structuren die ons een valse bescherming bieden, in de normen die ons veranderen in onverzoenlijke rechters, in de gewoonten waarbij wij ons gerust voelen, terwijl er buiten een hongerige menigte is, en Jezus onophoudelijk tegen ons herhaalt: ‘Geeft gij hun maar te eten’.

7keer7 moet katholieker en protestantser - Nieuw Wij (2024)

FAQs

Welke van de 7 katholieke sacramenten kent de protestantse traditie? ›

Veruit de meeste protestantse kerkgenootschappen kennen slechts twee sacramenten: Doop en Avondmaal.

Wat is 7keer7? ›

7keer7 hanteerde een vorm van modern brainstormen, waarbij de kerkelijke ambtsdragers en/of theologen niet zowel het eerste als ook het laatste woord hebben. Het is een weldadig geluid in een nog vaak te starre kerkelijke wereld.

Wat is het verschil tussen protestantse en katholieke? ›

Bij het katholieke geloof staat de kerk centraal. Volgens de katholieken kun je in de kerk god vinden. Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact.

Wat is het verschil tussen de katholieke mis en het protestantse avondmaal? ›

Het grote verschil tussen de rooms-katholieke eucharistie en het protestantse avondmaal, is de vraag of het brood in de mond van de gelovige daadwerkelijk de substantie aanneemt van het lichaam van Christus is.

Waarom hebben protestanten geen zeven sacramenten? ›

Voor protestanten. Ze geloven in de leringen van de Bijbel, maar verwerpen het gezag van de paus, alleen de doop en de eucharistie. zijn sacramenten. Dit komt omdat protestanten alleen geloven in de sacramenten die door Jezus worden uitgevoerd in de Evangeliën close gospelDe leringen van Jezus en de apostelen ..

Wat houden de 7 sacramenten in? ›

De katholieke Kerk kent 7 sacramenten. Zij worden gevierd in de liturgie van de Kerk en begeleiden de belangrijkste levensfasen van elke mens, van wieg tot graf. Zij brengen het geloofsleven van elke christen tot ontstaan en groei; zij verlenen genezing in velerlei vorm en houden een zending in.

Hebben katholieken en protestanten dezelfde Bijbel? ›

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk bestaat van oudsher naast de Bijbel ook de traditie, die het Woord van God uitlegt. Binnen het protestantisme werd daarentegen het sola scriptura-principe ontwikkeld, wat betekent dat alleen de Bijbel gezag en autoriteit heeft.

Wat was eerst katholiek of protestant? ›

Het protestantisme ontstond toen Maarten Luther in 1517 de confrontatie aanging met de katholieke kerk, die volgens hem te ver van de christelijke, Bijbelse principes was afgedwaald.

Welk geloof gelooft niet in Maria? ›

Het jodendom ontkent dat God mens geworden is en dus dat Jezus, de zoon van Maria, God én mens is. Het jodendom hecht dan ook geen belang aan Maria. Sommigen zien echter in het joodse geschrift Talmoed parallellen tussen Maria en een vrouw uit de Talmoed met de naam Miriam.

Is de massa katholiek of protestant? ›

De mis is de belangrijkste eucharistische liturgische dienst in veel vormen van het westerse christendom. De term mis wordt vaak gebruikt in de katholieke kerk, de westerse ritusorthodoxie, het oud-katholicisme en het onafhankelijke katholicisme .

Waar geloof je in als je protestant bent? ›

In de Protestantse Kerk in Nederland komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. De Protestantse Kerk is een belijdende kerk – zij belijdt in haar vieren, spreken en handelen steeds dat Jezus Christus Heer en Verlosser van de wereld is.

Wat geloven protestanten over Maria? ›

“Protestanten en katholieken kunnen het erover eens zijn dat Maria een geweldige vrouw was, een vrouw van geloof en dat zij de Goddrager was ”, zegt theoloog Scot McKnight, auteur van The Real Mary: Why Evangelical Christians Can Embrace the Mother of Jesus.

Wat zijn de sacramenten van de protestanten? ›

Veel protestantse denominaties, zoals die binnen de gereformeerde denominatie van het calvinisme, prediken slechts twee sacramenten die door Christus zijn ingesteld, de eucharistie (of heilige communie) en de doop . De lutherse sacramenten omvatten deze twee, waarbij vaak de biecht (en de absolutie) als derde sacrament wordt toegevoegd.

Hoeveel sacramenten heeft het protestantisme? ›

Katholieken vs protestanten

Volgens de katholieken zijn de sacramenten door Christus ingesteld en verlenen ze de ontvanger een bijzondere genade. De protestanten erkennen slechts de twee sacramenten die in de Bijbel beschreven staan: de doop en het avondmaal.

Waarom hebben de protestanten maar 2 sacramenten? ›

De meeste stromingen binnen het protestantisme kennen twee sacramenten (doop en avondmaal) in plaats van zeven binnen de Rooms-Katholieke Kerk, omdat de reformatoren de onderbouwing van de overige vijf naar eigen zeggen onvoldoende in de Bijbel konden terugvinden (sola scriptura).

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6202

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.